Certificatul de înmatriculare se reține: ce trebuie să faci când vinzi o mașină

Atunci când vine momentul să vinzi o mașină în România, una dintre procedurile esențiale este reținerea certificatului de înmatriculare. Acest document este esențial pentru noul proprietar, deoarece atestă dreptul de proprietate asupra vehiculului. În acest articol, vom explora procesul de reținere a certificatului de înmatriculare și ce trebuie să faci când vinzi o mașină.

Procesul de reținere a certificatului de înmatriculare

Pentru a reține certificatul de înmatriculare atunci când vinzi o mașină, trebuie să urmezi pașii corecți pentru a asigura transferul legal al proprietății asupra vehiculului. Iată ce trebuie să faci:

 1. Asigură-te că mașina este pregătită pentru vânzare: Înainte de a începe procesul de vânzare, asigură-te că mașina este în stare bună de funcționare și că toate documentele necesare sunt în regulă.
 2. Încheie un contract de vânzare-cumpărare: Este esențial să închei un contract de vânzare-cumpărare în care specifici toate detaliile tranzacției, inclusiv prețul și termenii de plată.
 3. Plătește toate taxele și impozitele aferente: Asigură-te că plătești toate taxele și impozitele la zi, inclusiv rovinieta și taxa de mediu.
 4. Înregistrează tranzacția la notar: Este recomandat să înregistrezi tranzacția la notar pentru a avea o înregistrare oficială a transferului de proprietate.
 5. Pregătește dosarul de vânzare: Adună toate documentele necesare, inclusiv certificatul de înmatriculare, cartea de identitate a vehiculului și certificatul de fiscalitate.
 6. Depune dosarul la serviciul de înmatriculări auto: Du dosarul la serviciul de înmatriculări auto din zona ta și solicită reținerea certificatului de înmatriculare.

Ce trebuie să faci când vinzi o mașină

Vânzarea unei mașini implică mai multe aspecte decât doar reținerea certificatului de înmatriculare. Iată ce trebuie să faci când vinzi o mașină:

 1. Asigură-te că mașina este curată și în stare bună: O mașină curată și bine întreținută poate atrage mai mulți cumpărători interesați.
 2. Stabilește un preț corect: Cercetează piața și stabilește un preț realist pentru mașina ta.
 3. Publică anunțuri: Folosește platforme online sau anunțuri în ziare pentru a-ți promova mașina la vânzare.
 4. Răspunde cu sinceritate la întrebările cumpărătorilor: Cumpărătorii vor avea întrebări despre istoricul mașinii, întreținere și alte detalii.
 5. Negociază prețul: Fii pregătit să negociezi prețul cu cumpărătorii potențiali.
 6. Completează toate formalitățile: Asigură-te că transferul de proprietate este înregistrat corect și că toate documentele sunt în regulă.

Întrebări frecvente (FAQs)

1. Ce documente trebuie să am înainte de a vinde o mașină?

Pentru a vinde o mașină în România, trebuie să ai următoarele documente: certificatul de înmatriculare al mașinii, cartea de identitate a vehiculului, certificatul de fiscalitate, contractul de vânzare-cumpărare și documentele de plată a taxelor și impozitelor la zi.

2. Ce se întâmplă dacă nu rețin certificatul de înmatriculare?

Dacă nu reții certificatul de înmatriculare în momentul vânzării, poți avea dificultăți în cazul în care viitorul proprietar nu înregistrează mașina pe numele său. Acest lucru poate crea complicații legale și fiscale.

3. Cât timp durează procesul de reținere a certificatului de înmatriculare?

Procesul de reținere a certificatului de înmatriculare poate varia în funcție de serviciul de înmatriculări auto și de zona în care locuiești. În general, acest proces poate dura câteva zile până la o săptămână.

În concluzie, reținerea certificatului de înmatriculare este un pas esențial în procesul de vânzare a unei mașini în România. Asigură-te că urmezi toți pașii corecți și că transferul de proprietate este înregistrat legal. Vinzarea unei mașini poate fi un proces simplu și eficient atunci când ești bine pregătit și cunoști toate detaliile legale.

Vezi și:

Photo of author

Oana

Lasă un comentariu